Dit voorjaar willen wij, Marleen en Marijke, beginnen met een Attitudinal Healing groep in Amersfoort. We willen klein beginnen, met vier deelnemers en misschien ben je hierin geïnteresseerd.

In deze groep oefen je met het toepassen van de 12 principes en 10 richtlijnen van Attitudinal Healing (AH) op concrete situaties in je leven. Deze AH-principes zijn gebaseerd op een cursus in wonderen en ze gaan over de heelheid in jezelf en in de ander. Die heelheid kunnen we ervaren en we kunnen het contact daarmee vergroten door samen te oefenen.

 

De 12 principes van Attitudinal Healing

 1. De kern van ons wezen is liefde.
 2. Gezondheid is innerlijke vrede. Genezen is angst laten varen.
 3. Geven en ontvangen zijn in wezen één.
 4. We kunnen het verleden en de toekomst loslaten.
 5. NU is de enige tijd die er is en elk moment is bestemd om te geven.
 6. We kunnen leren van onszelf en anderen te houden door te vergeven in plaats van te veroordelen.
 7. We kunnen liefde zien in plaats van fouten.
 8. We kunnen er bewust voor kiezen van binnen vredig te zijn, wat er ook maar buiten ons gebeurt.
 9. We zijn leerlingen en leraren voor elkaar.
 10. We kunnen ons concentreren op het leven als geheel in plaats van op fragmenten.
 11. Omdat liefde eeuwig is, hoeft de dood niet als iets beangstigends te worden gezien.
 12. Wij kunnen onszelf en anderen altijd zien als mensen die óf liefde verspreiden óf een beroep doen op liefde.

De 10 richtlijnen voor een AH-groep

 1. Ons doel is aan onszelf te werken, elkaar wederzijdse steun te geven en te oefenen in onbevooroordeeld luisteren en delen.
 2. We erkennen dat het proces dat ieder doormaakt belangrijk is en niet ons oordeel hierover. Geaccepteerd worden in de fase waarin we zijn, maakt het makkelijker anderen te accepteren in plaats van te veroordelen.
 3. We delen wat voor ons en wat voor anderen werkt, in plaats van advies te geven. We laten anderen hun eigen antwoorden vinden.
 4. Door onze eigen gevoelens te tonen, ontdekken we gemeenschappelijke ervaringen die ons met elkaar verbinden.
 5. We respecteren elkaar als unieke mensen. We erkennen dat ieder zichzelf beter kent dan wie dan ook. Als we luisteren naar onze innerlijke stem, vinden we ons beste antwoord.
 6. We zijn hier om elkaars innerlijke leiding te steunen en elkaar te helpen concentreren op wat werkelijk voor ieder van ons telt. We zijn niet hier om te preken of elkaar te confronteren.
 7. De rollen van leerling en leraar zijn onderling verwisselbaar. Ongeacht leeftijd of ervaring gaan ze van de een op de ander over.
 8. We oefenen in het samenzijn met anderen, waarbij we leren alleen het licht in hen zien en niet hun schaduwzijde.
 9. Alle informatie die in de groep wordt uitgewisseld is vertrouwelijk.
 10. We willen in gedachten houden dat we altijd een keuze hebben tussen vrede en innerlijke strijd, tussen liefde en angst.

 

Hoe ziet een bijeenkomst eruit?

Een bijeenkomst duurt twee uur. We beginnen met een meditatief moment om aan te komen. We lezen samen de principes en richtlijnen en daarna is er tijd om te delen over wat je op dit moment bezighoudt. Bij het delen oefenen we in het oordeelloos naar elkaar luisteren. We reageren niet op elkaar en adviseren elkaar niet. We vertrouwen ieders proces. We kunnen eventueel vragen stellen als ons iets niet duidelijk is. Als facilitator zijn wij ook deelnemers: we delen ook over ons proces.

Om mee te kunnen doen hoef je de Cursus in Wonderen niet te kennen. Als de principes en richtlijnen van Attitudinal Healing je aanspreken, is dat genoeg basis om mee te doen.

 

Praktisch

Tijd: vier keer op woensdagmiddag van 15.00 tot 17.00.

Data: 20 maart, 10 april, 1 mei en 29 mei 2024

Kosten: € 20 à € 40,- voor vier keer, dat mag je contant betalen bij de eerste bijeenkomst.

Locatie: het adres in Amersfoort krijg je na aanmelding.

 

Meedoen? 

Als je mee wilt doen, wil je je dan voor 13 maart 2024 opgeven, door een mailtje te sturen naar Marleen Bekker (info@marleenbekker.com) of Marijke Bonda (marijkebonda@gmail.com )

Als je interesse hebt en je kunt niet op dit tijdstip of op deze dagen wil je ons dat dan ook laten weten? Dan houden we je op de hoogte van een mogelijke volgende groep.

 

Meer info over Attitudinal Healing

Download hier de Principes en richtlijnen AH.
Voor meer info over Attitudinal Healing, kun je hier kijken: www.vanharttothart.org

 

Wie zijn wij?

Marijke Bonda

Ik ben opgeleid tot begeleider en kunstzinnig therapeut. Het grootste deel van mijn beroepsleven heb ik met kinderen gewerkt, als pedagogisch medewerker. Eerst met verstandelijk gehandicapten en later met kleuters op de vrije school. Sinds een half jaar ben ik met pensioen.

In 2012 ben ik begonnen met het lezen van in een cursus in wonderen. Een jaar later begon ik aan de opleiding Transpersoonlijk Coachen, bij Jane Tipping en Paul Goudsmith. De inspiratie voor deze opleiding ligt in een cursus in wonderen. Het heeft allemaal veel in beweging gezet. Mijn relaties met familie, collega’s en kinderen zijn meer ontspannen en vrijer geworden. Maar het heeft vooral de relatie met mezelf goed gedaan. Ik ervaar meer verbinding en rust en liefde in mijn leven.

Sinds 8 jaar neem ik aan verschillende groepen van Debby Kamp deel. Ze had ook een tijdje een Attitudinal Healing groep waar ik aan meedeed. In november 2023 heb ik de training voor facilitators voor Attitudinal Healing bij Els Thissen gedaan. Tijdens de training heb ik weer ervaren hoe waardevol het is om deze principes samen te oefenen met anderen. Misschien is het wel zo: een cursus in wonderen en attitudinal healing laten mij ervaren: samen doen brengt verlichting.

 

Marleen Bekker

Ik heb de opleidingen arbeids- en organisatiepsychologie en docent theater gedaan. Momenteel schrijf ik aan een boek de Slakkenfilosofie en daar spreek ik ook over bij organisaties. Daarnaast werk ik als trainingsacteur in communicatietrainingen.

Sinds 2018 ben ik in een Cursus in Wonderen gedoken. Ik heb bij Debby Kamp geoefend in het toepassen van de Cursus in verschillende groepen. Bij Neda Boin heb ik verschillende stembevrijdingsworkshops gevolgd. In 2022 heb ik elke dag een werkboekles op z’n Marleens opgenomen en op Youtube gezet. Het was een dagelijkse oefening in eerlijk zijn, het herkennen van mijn oordelen en me verbinden met Liefde. De Cursus brengt me elke keer weer terug bij Liefde en dat is een groot geschenk. Ook voor de mensen om mij heen.

Marijke en ik kennen elkaar van de groepen bij Debby Kamp en we hebben samen de training voor facilitators voor Attitudinal Healing bij Els Thissen gedaan. In de voorbereiding van deze Attitudinal Healing-groep met Marijke, ervaar ik al dat het zo waardevol is om te delen wat er in me omgaat en dat daar oordeelloos naar geluisterd wordt. Ik hoop dat jij de kracht en zachtheid daarvan ook zult ervaren in onze AH-groep.