‘Justig aan met pjikken’ schijn ik gezegd te hebben – kleuter nog, tong uit de mond – terwijl ik bezig was met een naald een figuur uit een stuk papier te prikken . Ik kon de r nog niet zeggen; ik bedoelde natuurlijk: ‘Rustig aan met prikken’. Ik realiseer me nu pas hoeveel wijsheid en geluk er in die uitspraak zitten!

Rustig aan doen: mán, als dát toch zou kunnen!

Rustig aan doen, terwijl er een rij achter je staat.
Rustig aan doen, ook al rent iedereen om je heen zich de poten uit het lijf.
Rustig aan doen, ook als de haast je te pakken heeft.
Rustig aan doen, ook al heb je nog een enorme bak werk voor je neus.
Rustig aan doen, ook al schreeuwen de monsters: ‘Schiet op, schiet op, luie donder!’

Rustig aan doen…

Het kan.

Met de slakkenfilosofie.

De wát?!?

De slakkenfilosofie.

 

Laat me ’t je uitleggen.

[of als je haast hebt: abonneer je hier gelijk op Slakkenpost]

 

Langaam fietsen

In de lente van 2021 fietste ik in mijn eentje 2000 kilometer door Spanje. Van Sevilla via Santiago de Compostela naar Lourdes. Best een eindje. Ik vond het ongelooflijk spannend! Maar ik wist één ding zeker: ik wilde rustig aan doen. Vlak voor vertrek kreeg ik van een goede vriendin een mini-slakkenhuisje. Het reisde mee in mijn stuurtas om me eraan te herinneren dat ik een slak mocht zijn.

Omdat ik een slak mocht zijn van mezelf, heb ik zonder pijn of blessures, met veel plezier en intensiteit het eindpunt gehaald. Het was goddelijk! Nee, echt niet alles, maar overall: goddelijk! En dat mag je letterlijk nemen.

Ik (her)ontdekte dat het zoveel ruimte geeft als je rustig aan mag doen. Als je van jezelf mag stoppen als je daar behoefte aan hebt. Als je niet voor het kilometervreten gaat, maar langzaam mag gaan. Dat het inspirerende en rakende ontmoetingen geeft als je de tijd neemt om met mensen te praten. Dat je het landschap, het weer en het fietsen ten volle beleeft als je langzaam mag gaan.

Dat is dus wat ik genoemd heb: de slakkenfilosofie .

Blijkbaar wist ik het als kind al, dat rustig aan doen me past. Maar in de snelheid van het leven was ik het vergeten. Geeft niks. Kan gebeuren. Probeer ik nu alsnog te doen.

Als je dit leest vermoed ik, dat jij ook zo’n slak in je hebt die zich vergeten voelt. Een slak die graag langzaam gaat, maar in de war is van de snelheid om zich heen. Een slak die zich misschien schaamt voor dat trage gedoe. Langzaam is niet sexy. Denk je… 😉

Ik snap je helemaal!

Ik wil langzaam weer sexy maken, ik wil dat we vertragen herwaarderen, dat we de slak in onszelf eerbiedigen.

Dat doe ik in mijn Slakkenpost. Ik schrijf eerlijk (en met humor) over mijn eigen slakkenmomenten. De leuke, de moeilijke, de vergeten, de hilarische, de verwarrende, de intense, de onverwachte en de mislukte.

Wat ik daarmee wil, is jou inspireren om de slak in jezelf uit zijn holletje te lokken, te koesteren en vrij te laten. Om meer rust in je donder te voelen. Om meer magie te ervaren in je leven. En ruimte te maken voor de fluistering van je hart.

Wil jij langzaam ook weer sexy maken? Abonneer je (gratis) op Slakkenpost! Geheel onregelmatig, maar hooguit eens per week ontvang je in je mailbox een lekker langzaam bericht.

Heerlijk, ik wil slakkenpost!

 

En ik ben een boek aan het schrijven over de slakkenfilosofie. Duurt nog wel even, dat snap je. Dan weet je het vast. En het kan bijna niet anders dan dat ik erover ga schrijven in Slakkenpost.

 

Wie is de slak die dit schrijft?

Eigenlijk maakt het niet zoveel uit als je er een gevoeletje is dat zegt: ‘Shit, ik ben denk ik ook een slak. Ik wil die Slakkenpost!’ Er is een andere stem die graag bewijs krijgt dat het écht een goed idee is om je aan dit gratis slakkenavontuur te wagen.

Speciaal voor die stem: ‘Hoi, ik ben Marleen Bekker. Cabaretier, schrijver en slak. Mensen worden blij van mij, vinden me schaamteloos en waarderen mijn openheid. Ik maak persoonlijke dingen die schuren. Ik speelde twee cabaretvoorstellingen, Moederziel Marleen en De Pelgrimsshow. Met die laatste (online) show en met Pelgrimspost heb ik het geld bij elkaar gescharreld om twee maanden in mijn eentje te fietsen in 2021.

Over die fietstocht schrijf ik momenteel een boek en spreek ik voor organisaties en in huiskamersessies. Daarnaast ben ik dagvoorzitter op events en maak ik cabaret voor events.