‘Hoe ervaren jullie het nou om humor in best beladen onderwerpen te stoppen?’

Die vraag werd gisteren gesteld aan de drie podiumtijgers die nét hun try-out gedaan hadden. In een online ‘zaaltje’ met meer dan 50 personen hebben ze voor het eerst hun humoristische presentatie gedaan. En tot slot kwam deze goeie vraag!

Het is niet per se makkelijk om de humor te vinden in pittige onderwerp zoals bijvoorbeeld burn-out, overgewicht of (in mijn geval) kinderloosheid.

Want het doet pijn, zo’n ervaring. Allereerst bij jezelf. En die pijn, daar moet je eerst doorheen. Pas dan ontstaat er ruimte voor humor.

En ja: natuurlijk helpt humor tijdens het hele verwerkingsgebeuren om de luchtigheid erin te houden. Om te relativeren, even te lachen.

Maar voordat je het op een podium kunt brengen met een vette knipoog, is er wel even wat werk aan de winkel.

Dat vind ik ook belangrijk als ik met klanten werk. Anders is het therapie op een podium en dat is uiterst ongemakkelijk voor het publiek. Die gaan zich dan zorgen maken om jou, in plaats van dat ze kunnen genieten van jouw humor.

En uiteindelijk is het ook niet goed voor jezelf. Je kwetsbaar maken op een podium in een te vroeg stadium maakt het onveilig voor jezelf. In zo’n geval heb je juist zachtheid en een geborgen plek nodig om eerst te kunnen helen.

Dat hebben mijn podiumtijgers gedaan en dan ontstaan er de prachtigste dingen!

Hoe de podiumtijgers het ervaren hebben om humor in hun beladen onderwerp te stoppen?

Nou Tamara vertelde daar dit over:
“Dat verhaal van die burn-out had ik al zoveel verteld, ik wilde het met meer humor en minder beladenheid vertellen. Ik merk wel dat je dat pas kunt als je het helemaal verwerkt hebt. Mijn burn-out is 10 jaar geleden, dus voor mij is dat geen issue meer.
Door de wereld waarin ik rondloop (de juridische wereld), was het altijd zo’n zwaar verhaal, van toen ik een burn-out kreeg en de aanloop daar naartoe.
Toen ik daarmee bij Marleen kwam, rolde daar het verhaal uit dat ik door bleef werken terwijl ik in het ziekenhuis lag met dubbele longontsteking. Het is heel leuk om dat nu met humor te kunnen vertellen.
De reacties? ‘Het is wel heftig wat je zegt, dat kan niet waar zijn!’ Maar dat is dan wel zo!”

En Annoesjka zei dit erover:
Mijn eigen copingmechanisme is toch ook vaak humor inzetten. Na het overlijden van mijn moeder overleden, knalden er altijd wel grapjes tussendoor.
Toen ontdekte ik al: ‘Ja het is gewoon een manier van dingen verwerken. ‘Dingen een plek geven, wat luchtigheid creëren. En overgewicht idem dito: daar zit zoveel schaamte op, zoveel pijn en ellende en dat deelt bijna niemand.
Ik denk ook dat vroeger niemand van mij wist, hoezeer ik er mee zat. Ik was altijd de vrolijke persoon en iedereen vond me leuk en aardig, maar ondertussen vond ik mezelf een ontzettende loser.
Dit is best wel een kwetsbaar onderwerp. En de oplossing, stoppen met diëten, vind ik zo belangrijk om de wereld in te gooien, ik dacht: ik moet op een podium, maar het past niet bij mij om dat met een powerpointje en dan heel serieus te gaan doen, dus toen kwam dit voorbij, toen was ik bij Marleen op de kerstborrel en toen dacht ik: ‘Even kat uit de boom kijken, is ze wel écht leuk?’.
In het echt is ze eigenlijk nog leuker dan op video. Dus wat dat betreft, superleuk mens, heel fijn om mee te werken!’

Nou geloof ik zelf al een hele tijd in de kracht van humor, maar als je klanten het zo glashelder verwoorden, maakt mijn hart weer een sprongetje.
‘Zie je, het is écht zo!’

Een van de gasten schreef: “Het komt eigenlijk nóg harder aan door de humor en je boodschap is ook nog eens veel duidelijker.”

En zo is het precies!

 

(Afbeelding van SnapwireSnaps via Pixabay)

Kan dat wel: humor bij beladen onderwerpen?
Getagd op:                 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *