Ik hou ervan om mezelf uit te dagen. Om nieuwe dingen uit te proberen. Zo ben ik ooit een tweede voltijdsstudie gaan doen, heb ik als absoluut onervaren trainingsacteur gesolliciteerd bij het beste acteursbureau van Nederland en heb ik weleens een meditatieweek gevolgd waarbij ik op de top 10 uur achter elkaar in mijn eentje op mijn kamer heb zitten mediteren.

Nou ben ik onlangs weer iets nieuws gaan doen. Ik was deze zomer al begonnen met koud afdouchen. Oftewel: de laatste minuut van je douche de knop radicaal op 0 graden zetten. Dat vond ik wel lekker en kicken. Ik las meer over de werking van kou op het lichaam en op je gezondheid en raakte ronduit geïntrigeerd door de strapatsen van Wim Hof, alias The Iceman. Hij zit met gemak een half uur in een bak ijsblokjes door een combi van een juiste mindset en een specifieke ademhaling. Ik zag mijzelf al in bikini de Kilimanjaro oplopen!

Nou ga ik dat niet doen, maar ik ben wel helemaal gegrepen door winterzwemmen: zwemmen in natuurwater van minder dan 4 graden. Na een workshop winterzwemmen (overigens van een andere stroming dan Wim Hof, ik wist niet dat er verschillende ‘scholen’ zijn) heb ik me aangesloten bij een DIY-groepje in Amersfoort. Elke woensdag ontmoeten we elkaar bij het Henschotermeer om ons daar warm te lopen voor een frisse duik van ongeveer een minuut.

Ja, dat is koud. Daar moet je echt effe een knop voor omzetten. Het helpt dat je het met een groep doet, waardoor het makkelijker is om niet te denken maar te doen. En dus dat ijskoude water in te lopen en jezelf tot aan je nek onder te dompelen. De focus op de ademhaling trekt me er doorheen. Elke keer ben ik weer een beetje gespannen en denk ik: waarom wilde ik dit? Toch ga ik elke keer weer, ook al is het een uitdaging. Of misschien juist omdát het een uitdaging is. Elke keer kom ik er jubelend uit. Dát is de beloning!

Zo werkt het ook met het podium op gaan. Elke keer zijn daar weer de zenuwen. De aanwezigheid van publiek helpt me om niet te veel te denken en te gaan. Ik focus me op het plezier dat ik straks heb met het publiek, mijn ‘ademhaling’ tijdens optredens. En ik denk ook vaak: waarom wilde ik dit? Toch ga ik elke keer weer, ook al is het een uitdaging. Of misschien juist omdát het een uitdaging is. En elke keer kom ik jubelend van het podium. En dát is de beloning!

Dus laat je niet weerhouden door spanning of zenuwen om het podium te pakken. De beloning is groot!

P.S. 1: Ben je nieuwsgierig naar wat mensen nou eigenlijk van mijn workshop Cabaret maken vinden? Check hier de live on the spot non-verbale testimonials die ze vrijdag hebben gegeven :-D.

P.S. 2: Wil jij ook graag de workshop Cabaret maken. Voor dappere ondernemers volgen? Houd mijn nieuwsbrief of website dan goed in de gaten, want zeer binnenkort plan ik weer nieuwe data in!

Hoe overwin je je weerstand? Of: waarom ik warmloop voor kou
Getagd op:     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *