Ik heb wel eens dwaze ideetjes. Voor op het podium, of in video. Regelmatig vragen mensen mij: hoe kóm je erop?

Tja, ik zal je eerlijk zeggen: soms weet ik het zelf niet eens meer precies. Want het ontwikkelen van zo’n idee gaat vaak via meerdere en soms grillige stappen. Maar het lijkt me wel een interessante exercitie om het proces voor je uiteen te rafelen, zodat je een kijkje krijgt in mijn creatieve brein. Ik neem mijn nieuwste video als voorbeeld. Kijk ‘m eerst even, want ik verklapt wat clous in het onthullen van mijn creatieve proces.

Komtie: Dé LinkedIn-trends van 2019, voorspeld door…. Nicoline!

SPOILER ALERT!!

Als je niet een aantal clous al wilt lezen over deze video: stop nu met lezen. En klik op de video hierboven. Kom daarna weer terug om een kijkje achter de schermen van mijn creatieve hoofd te nemen.

Zo, dan vertel ik je nu alles over hoe zo’n video nou tot stand komt.

1. Het beginnetje van een idee
Een idee voor een video begint bij mij vaak bij iets wat ik zie, lees of hoor. Of iets wat ik zelf doe, of juist niet doe, wat ik zeg of denk. Het is iets wat me intrigeert of irriteert. In het dagelijks leven, op sociale media, whatever. Het is een uitspraak die me opvalt, gedrag wat me irriteert, of ik zie ineens een verband dat ik nog niet eerder heb gelegd.

In dit geval las ik op LinkedIn onder een post het commentaar: ‘LinkedIn gaat steeds meer op Facebook lijken’. En dat vond de schrijver geen aanbeveling.

Ik vind dat echt zo’n stomme opmerking. Ik denk dan: ‘Hoezo bepaal jij wat wel of niet kan op LinkedIn, hou je negatieve ouderwetse gezemel voor je, je verpest de sfeer, formele zuurpruim!’. Oké, dit heb ik niet letterlijk zo gedacht, zo literair denk ik helemaal niet, maar ik voelde wel wat stoom uit de oren komen.

En ik realiseerde me: hier heb ik me al eerder aan geërgerd. Interessant! Het zit me blijkbaar goed dwars. Dit is dus inspirerend spul waarover ik wel een video kan maken!

2. Idee verder uitwerken: context
Zo’n flard inspiratie is niet genoeg om te filmen. Het moet meer vlees op de botten krijgen, er moet een verhaaltje in komen, context, structuur.

Als eerste video-idee dacht ik aan een video met als titel ‘Weg met alle stijve zuurpruimen die niet van gezelligheid op LinkedIn houden!’. Had ik ook best zin in. Lekker die types afzeiken, mmm heerlijk! Maar met dezelfde modder terugsmijten vind ik niet elegant. En niet oké. Want dan verpest ik zelf ook de sfeer.

Dus dan denk ik nog even door. Dat gaat ongeveer zo: “Blijkbaar is het een trendje dat LinkedIn aan het ver-Facebooken is. Trends, trends, vaak zijn er meerdere trends. Mmmm, welke andere trends zie ik? Euh, geen idee. Maar ik zou wel wat maffe trends kunnen bedenken. Net zoals trendwatchers doen. Ja! Ik ga trends voorspellen van LinkedIn. Haha! Wacht eens even, ik heb natuurlijk waarzegster gespeeld! Als ik nou Nicoline die voorspellingen laat doen, dan ziet het er ook nog tof uit.”

Daarmee had ik een soort logische context om trends te kunnen voorspellen (mijn personage Nicoline de waarzegster). En het is ook een soort knipoog of parodie op al die trendwatchers.

3. Sprekende voorbeelden bedenken
Oké, ik had dus een goed idee, een toffe context: een waarzegster die maffe LinkedIn-trends voor 2019 voorspelt. Dan zoek ik altijd voorbeelden om het idee te illustreren. De eerste twee voorbeelden had ik heel snel bedacht: LinkedIn wordt nog meer Facebook, dus kattenfilmpjes worden een trend en LinkedIn wordt het nieuwe relatieplanet.

Maar daar moet van mij dan nóg een voorbeeld bij. Twee voelt niet lekker. En vaak als je voorbeelden geeft, dan is 3 een soort heilig getal. Veel grappen worden in drieën gemaakt, vaak worden drie voorbeelden gegeven om iets te illustreren en 3 is mijn lievelingsgetal. Dus ik wilde er nog een voorbeeld bij. Maar dat kreeg ik maar niet. Grom. Oké even loslaten die handel en andere dingen doen.

4. Even andere dingen doen & associëren
Het idee kwam ‘s avonds tijdens het tandenpoetsen. “Even associëren… waar is LinkedIn voor? Het is een zakelijk netwerk. Mensen delen er zakelijke berichten, successen. En af en toe een kattenfilmpje. Mmm, je zet je vaardigheden erop, je cv, het gaat over werk vinden, je expertise laten zien. Werken heeft met geld verdienen te maken. Ah! Salaris! Daar heerst een taboe op, da’s altijd goed om iets mee te doen! Want dat delen we absoluut niet op LinkedIn. Oh, wacht even, haha, dat zou lachen zijn: dat je je salaris op LinkedIn kunt zetten op je profiel. Ja! Ja! En dat anderen dan een duimpje omhoog en omlaag kunnen geven, haha!! Dat is ‘m!”

5. Effe noteren
En ik kon rustig slapen: mijn video-idee was rond. Heb het nog wel even snel op een kladje gekwakt, anders vergeet ik het soms tóch nog, en mijn eigen toorn wil ik niet over me heen krijgen. Ik schrijf mijn teksten voor video dus niet helemaal uit. Dat doe ik wel als ik een strakke promo-video wil maken van maximaal 1 minuut, maar deze video’s zijn voor mij fun en keten, dus dan permitteer ik mezelf meer tijd en dus tekst. Met zo’n kladje erbij pak ik mijn statief, mijn telefoon, microfoon met verlengsnoer en ik ga filmen.

6. Blijven openstaan voor meer ideeën
Ideeen houden bij mij zelden op. Ik heb bijvoorbeeld nu alweer ideeën over hoe ik deze video nóg leuker had kunnen maken. Vaak krijg ik tijdens het filmen zelf ook nog ideeën die ik ter plekke toevoeg. Zo dacht ik tijdens het filmen: welke call to action kan ik toevoegen. Mensen oproepen zich te abonneren op mijn YouTube-kanaal? Mmm, voelt raar op LinkedIn. Maar, hé, ik kan wel even een reclameblokje voor mezelf als waarzegster op congressen erin fietsen, je weet maar nooit wie Nicoline in wil huren! En dat neem ik dan ook nog even op.

Nou, voor de CTA om je te abonneren op mijn YouTube-kanaal had ik dus geen ruimte meer, dus die doe ik hier alsnog even. Lijkt me namelijk onwijs gaaf om een YouTube-ster te worden.

Abonneer je op mijn YouTubekanaal door eerst hier en in YouTube op die grote rode knop ‘Abonneren’ te klikken!

Thanks alvast!

P.S. Wil je Nicoline inhuren? Stuur Marleen Bekker even een mail op info@marleenbekker.com of bel 06-12059277.

Neem een kijkje in mijn creatieve brein: zo kom ik tot een video-idee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *