Een tijdje terug zat ik om 7:00 al op de fiets. Te broeden op een pitch. Ik was op weg naar een netwerkontbijt en ik kreeg 2 minuten om me als ondernemer effe lekker in de kijker te zetten. Dat is echt een mooie kans.

Maar alles wat in me hoofd opkwam vond ik stom.

‘Ik ben Marleen Bekker. Als congrescabaretier zorg ik voor meer humor op je congres of event.’ Saaaaai! 
‘Heb je een saai event? Met mij wordt het leuk!’ Mmm, veel te afkrakerig voor de sprekers op een event. En wat doe ik dan precies? Dat moeten ze toch ook wel weten.
‘Organiseer je een congres met knalgoede inhoud en wil je dat je publiek ook nog lachend naar buiten gaat? Als congrescabaretier zorg ik voor humor met inhoud.’ Ja. Dat klopt. Maar het is ook standaard en saaaaaai.

Eerlijk gezegd krijg ik van het woord pitchen behoorlijk jeuk. Ik voel de druk dan enorm stijgen, het móet in een keer goed, het moet op een bepaalde manier. Jakkie, niks voor mij. Terwijl ik echt wel weet dat het superfijn is als je jezelf en je bedrijf 2 minuten mag presenteren. En daar was ik ook blij om.

Maar hoe kan ik ze laten erváren wat ik doe? Hoe kan ik ze raken in hun gevoel? Hoe kan ik pitchen op z’n Marleens? Want ik weet dat als mensen zien wat ik doe, ze bijna gelijk snappen wat ik voor meerwaarde heb op een congres.

Broedbroedprutprut.

Bingo!

Ik ga een lied zingen! Ik heb een acapella lied wat erg herkenbaar is voor ondernemers, wat maar 1,5 minuut duurt. Heb ik nog 30 seconden over om te vertellen op wat voor soort event ik graag sta. Klaar!

De rest van de fietstocht door het bos heb ik inzingoefeningen gedaan, want mijn stem is nog niet bright and shining op de vroege ochtend.

Echt zo gaaf om die gezichten te zien als ik eerst verontschuldigend begin, dat ik geen pitch heb, want ik ben zo druk, blabla en dan langzaam het lied inglijd. Wakkere, blije hoofden, geamuseerde blikken. En een uitnodiging om op de lokale radio te komen en een offerte te maken voor congrescabaret! Bam!

Volgens mij ben ik niet de enige die worstelt met dat fenomeen pitchen. Ja, het is echt belangrijk, dat weet je. Maar als je jezelf hoort praten hoor je niet het enthousiasme terug wat jij wel voelt voor je bedrijf. Je hannest met dat pitchen, en dat zou je graag anders zien.

Nou ik ook. Dus daar gaan we iets aan veranderen!

Houd je vast voor de ….

workshop Pitchen

Ik kan je leren hoe je kunt pitchen op een manier die 100% bij jou past, die sprankelend is, helder en die jouw aanstaande klant wildenthousiast maakt over jou. In de workshop ‘Pitchen. Maar dan leuk’ gaan we allerlei andere, speelse manieren uitproberen om te vertellen wat jij biedt als ondernemer. Met als klapstuk aan het eind van de dag een Prachtige Pitchronde om je ultieme pitch te laten zien!

Want pitchen kan superleuk zijn, als je het maar naar je eigen hand zet!

Nieuwsgierig geworden? Lees hier meer: Ja, ik wil meer weten over LEUK pitchen!

Ik wens jou een hele fijne week en mocht iemand je vragen: “Wat doe je eigenlijk?”, probeer dan eens iets anders uit. Zodat je het in elk geval zélf leuk vindt. Laat je me weten wat het effect was?

 

Wil je meer van dit soort verhalen in je inbox? Meld je aan voor Marleens Magazine. Sgratis. Sleuk.

Ook zo’n hekel aan pitchen? Het kan leuker. Echt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *