Iedereen kan praten. Tenminste, als je van de menselijke soort bent. Er zijn ook dieren die kunnen praten, zoals papegaaien, en sommigen beweren dat ook honden en katten het kunnen. Maar ik heb het nu dus over mensen.

 

Veel mensen lijden aan het misverstand dat praten op een podium automatisch ‘spreken’ is. Daardoor investeren ze vaak te weinig tijd in het voorbereiden van hun presentatie. Met als gevolg dat die niet te volgen is, te lang en langdradig, met overvolle powerpoints, saai, standaard en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik vind dat een belediging voor de luisteraars. Die luisteren eerst bereidwillig, maar zitten zich al gauw op te vreten, benutten hun tijd dan maar om hun mail bij te werken of ze halen hun slaaptekort in tijdens zo’n presentatie. Een gebrek aan professionaliteit van de spreker en een verspilling van tijd en energie, voor beide partijen. Fouter kan bijna niet.

 

En de spreker hád kunnen weten wat ie moest doen. De ouwe Grieken en Romeinen wisten namelijk al dat de kunst van de welsprekendheid – presenteren dus – een vaardigheid op zich is die je kunt leren én moet onderhouden. Ene Quintilianus heeft in zijn Opleiding tot redenaar beschreven welke vijf fasen een spreker zou moeten doorlopen om met een doorwrocht verhaal te komen. Destijds om voor de rechtbank te pleiten, maar ze zijn ook in onze tijd nog steeds goed bruikbaar voor een presentatie als ondernemer op een netwerkevent.

 

Hier kort de vijf fasen anno eerste eeuw na Christus:

1. Vinding: het verzamelen van de argumenten.

2. Ordening: het in de juiste volgorde plaatsen van de argumenten.

3. Verwoording: het kiezen van de juiste woorden.

4. Geheugentraining: het onthouden van het verhaal.

5. Voordracht: het daadwerkelijk presenteren.

 

Mijn vertaling van de vijf fasen van een knettergoede presentatie naar 2019:

1. Verzamelen: brainstormen over wat je in je presentatie wilt zeggen, welke verhalen/anekdotes je wilt delen, weten wie je publiek is, wat je doel is (ook bedrijfsmatig) etc.

2. Componeren: de volgorde van de losse onderdelen bepalen en kiezen wat je wel en vooral ook niet in je presentatie stopt.

3. Vormgeven: de juiste woorden, vorm en stijl kiezen. Beeldspraak, humor en beeld zijn hier bruikbare ingrediënten.

4. Instuderen: je presentatie slim en snel onthouden met bijvoorbeeld kaartjes als ondersteuning, en oefenen qua lichaamstaal maar ook de technische kant (bedienen van je powerpoint bijvoorbeeld).

5. Presenteren: je verhaal voor publiek brengen, inclusief de effectieve inzet stem, mimiek en lichaamshouding, maar ook muziek of video. En: met een doordacht gebruik van powerpoint!

 

Wat opvalt is dat van de vijf fasen om tot een goede redevoering of presentatie te komen, er maar liefst vier voorbereidend van aard zijn! Alleen tijdens de laatste fase sta je echt voor het publiek. Die grondige voorbereiding, dat is wat veel mensen niet nodig denken te hebben. Ze denken: ‘Ach, ik kan praten, dús ik kan spreken.’ Een gemiste kans!

 

En ja, ook bij mijn klanten kom ik deze misvatting soms tegen. Zo zei een paar weken terug een klant van mij, na een geslaagde presentatie: ‘Ik had nog nooit zoveel voorbereid! Maar we hadden daardoor wél de beste pitch!’. Kijk, daar doe je het voor als ondernemer. En Quintilianus zou apetrots op haar zijn!

 

Wil jij van een prater een spreker worden? Wil je samen met mij je verhaal écht goed voorbereiden én het helemaal naar jouw smaak maken? Dan kun je gratis een Podiumboost met me inplannen. Dan onderzoeken we samen hoe jij dat knettergoede verhaal kunt maken, waardoor je aanstaande klanten helemaal wild van je worden.

Maak hier je vrijblijvende afspraak met mij en zet je eerste stap om een écht goede spreker te worden.

 

Wil je meer van dit soort verhalen in je inbox? Meld je aan voor Marleens Magazine. Sgratis. Sleuk.

 

Eén van de grootste misvattingen over presenteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *