Afgelopen zondag speelde ik voor de zoveelste keer mijn voorstelling ‘Moederziel Marleen’. (En mocht het je ontgaan zijn: dat was nogal een daverend succes. Ik heb er een videootje over gemaakt.)

Ik dacht dat ik dat heel saai zou gaan vinden: de he-le tijd hetzelfde zeggen. Met dezelfde intonatie. Gaaap.

Oké, het oefenen van de teksten vind ik wel wat saai. Dat verhelp ik door verplicht het bos in te gaan als ik repeteer. Maar als het voor het echie is, heb ik het enorm naar mijn zin! Ik houd het voor mezelf – en dus voor het publiek – levendig door elke keer weer voor me te zien wat ik zeg. Ik vind het een van de moeilijkste dingen van het cabaretvak. Maar als het lukt, is de respons veel en veel beter.

Daarnaast hou ik het fris door áls ik van tevoren repeteer, nieuwe grapjes erbij te verzinnen. Of ik schrap iets wat toch overbodig blijkt. Dus elke keer zeg ik tóch net iets anders dan de keer ervoor.

Zo geldt dat ook voor pitchen. Ook dat is een kwestie van blijven schaven aan je woorden en het elke keer weer oprecht en fris weten te brengen. Dat is niet makkelijk!

Dus wat je jezelf misschien hoort doen als je pitcht lijkt dan op het opdreunen van het Onze Vader: routineus en met het enthousiasme alsof je aan de lopende band garnalen pelt.

Ik zie pitchen dan ook als performen. Ook al heb je soms maar één man publiek. Pitchen is ook blijvend aan je teksten schaven, goed afstemmen op je publiek en het ingeleefd en dus geloofwaardig vertellen. Elke keer weer.

Want jij weet allang wat je gaat vertellen en wat je doet, je publiek hoort het voor de eerste keer. Zij krijgen graag een fris en enthousiast verhaal van een frisse en enthousiaste ondernemer. Iemand zoals jij.

Hoe je dat doet, kan ik je binnenkort leren in de workshop ‘Pitchen. Maar dan leuk’. Ik haal de pitchbitch (M/V) in je naar boven. 23 mei is je eerste kans. 1 juli je tweede.

Iets voor jou? Meer info en kaarten vind je op www.marleenbekker.com/pitchen

Ik wens je een hele goeie week. Ik ga ‘m doorbrengen in Italië, waar ik nu naar op weg ben met de trein.

Dus Grüße aus Köln!

Marleen
P.S. Ik was even een hype met Moederdag! Ik stond met een groot artikel in het AD, ben twee keer op landelijke radio geweest, een keer op de lokale radio en ik stond met een artikel op RTL Nieuws. Nieuwsgierig?
Klink jij als een garnalenpeller? Redding is nabij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *