Gisteren was ie er weer hoor, DE vraag.
DE vraag die je op elk willekeurig feestje, netwerkborrel of speeddate-avond krijgt.
DE vraag waar sommigen van gaan huiveren, waar sommigen van gaan stuiteren.
DE vraag waar sowieso je hele bestaan op gebouwd is.
DE vraag, waarvan het antwoord de rest van je leven bepaalt.
DE vraag die kan leiden tot een diepgaand gesprek of een neiging tot het zoeken van een andere gesprekspartner.

 

Je kent ‘m allang.
Je hebt ‘m al heel vaak beantwoord.
Je hebt ‘m zelf ook al heel vaak gesteld.

 

Het is de vraag der vragen:

 

‘Wat doe jij eigenlijk?’

 

En wat is daarop uw antwoord? Misschien denk je: ‘Shit, welke zin had ik daar ook alweer voor bedacht?’. Of je moffelt het antwoord een beetje weg ‘Ik doe iets met coaching, maar wat doe jij?’ Of je ramt je pitch er zo geroutineerd uit, dat je gesprekspartner zsm wil vluchten voor zo’n gelikte robot van een ondernemer. Maar eigenlijk hoop ik dat je denkt: ‘Joepie! Ik mag mijn enthousiasme voor wat ik doe weer eens delen!’.
 
Want dat is in mijn optiek een belangrijk doel van een pitch: iemand besmetten met je enthousiasme. Niets werkt zo overtuigend als oprecht enthousiasme.

Gek genoeg vergeten veel mensen dat. Ze zijn zo bezig met de inhoud van wat ze willen zeggen, of ze verkeren in wilde paniek, dat hun enthousiasme verdwijnt. Superjammer, voor jou en voor je gesprekspartner.

Zo’n 1-op-1 pitch vind ik altijd een ideale situatie om te experimenteren met mijn pitch. Al doende merk ik wat er werkt, waar mensen op aanhaken, of afhaken.

Wat ik in elk geval ontdekt heb is dat het erg goed werkt om een Huh?!?-factor in je pitch te stoppen. Sterker nog; om daarmee te beginnen. Een woord, of zin, waarmee je de luisteraar nieuwsgierig maakt naar meer. Je licht een klein tipje van de sluier op, in een prikkelende vorm, waardoor de ander meer wil weten.

Bij mij is mijn Huh?!?-factor: ‘Ik handel in humor.’

Daarna laat ik een stilte vallen, ik zie mensen bijna letterlijk denken ‘Huh?!?’. Of ze schieten in de lach. Dan wacht ik rustig op een wedervraag als: ‘Hoe bedoel je?’ en dan leg ik verder uit wat ik doe.

Die Huh?!?-factor is ook slim om in een pitch te stoppen die je voor een groep doet. Je wilt blijven hangen bij de ander en die kans is véél groter als je deze factor erin stopt.

Volgende week maandag 1 juli 2019 help ik je om je Huh?!?-factor te ontdekken in de workshop ‘Pitchen. Maar dan leuk.’ Natuurlijk gaan we nog veel meer doen, wat dat precies is vind je op www.marleenbekker.com/pitchen


En tot die tijd: airco op 10, rustig blijven ademen en genieten van de zwoele avonden deze week.

 
Warme Hartelijke groeten,

 

Marleen

P.S. Mocht je trouwens in deze zomer trouwens werk willen maken van die toffe presentatie van je, prik dan effe een moment in mijn agenda voordat ik op vakantie ga (13 juli 2019). Daarna kan natuurlijk ook ;-).
Kan ik je alvast een stukje op weg helpen met je verhaal en wie weet word ik je Prikkelende Podiumcoach voor een tijdje. Hier kun je je gratis Podiumboost inplannen.

 

Wil je meer van dit soort verhalen en tips over humor op het podium in je inbox? Meld je aan voor Marleens Magazine. Sgratis. Sleuk.

 

Wat is jouw Huh?!?-factor?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *