[scroll naar beneden om gelijk de video te bekijken]

Oké, oké, de titel is flink gechargeerd. En laten we eerlijk zijn: zowel video als spreken zijn allebei behoorlijk klotsende-oksels-veroorzakende activiteiten voor veel ondernemers.

Het zijn dan ook twee ultieme manieren om zichtbaar te zijn: niet alleen je woorden komen in beeld, zoals bij een blog. Maar óók je stem, óók de manier waarop je beweegt. Dat is niet niks!

En je denkt misschien dat het publiek heel kritisch naar je kijkt. Ik weet bijna zeker dat jij zelf nóg kritischer bent op je eigen optreden. Heb ik gelijk, of niet?

Het vraagt veel oefening en ervaring om ontspannen voor die camera heen en weer te hupsen. Het vraagt moed om naar jezelf te kijken en niet ten onder te gaan aan je eigen kritiek. ‘Wat zit mijn haar stom. Wat een vreeeeselijke stem heb ik. En hoe ik mijn handen beweeg: doe ik dat altijd?!?’

Het voordeel van video vind ik dan weer dat het niet in 1 keer goed hoeft. Dat je een shot opnieuw kunt opnemen. Heerlijk! In de montage kun je ook nog allerlei slordig- en overbodigheden eruit knippen. Hemels! En je krijgt niet direct feedback van je publiek als ze het niks vinden. Hoera! (Alhoewel het uitblijven van likes ook best zwaar te verdragen is, haha!)

Bij presenteren heb je het voordeel dat je niet naar jezelf hoeft te kijken. Dat doet het publiek wel voor je. Fjioeuw! En het kan heel confronterend zijn om de reactie van het publiek te zien. Of vooral: het uitblijven van reactie. Het uitdagende van spreken is dat je niet de mogelijkheid hebt om opnieuw te beginnen. Je móet door. Dat is het spannende en het gave van live op een podium staan. Je moet er maar net van houden.

Ik vind het inmiddels kicken! Maar dat komt omdat ik in de loop van de jaren veel heb geoefend in het op een podium staan. Dat kon ik echt niet de eerste keer dat ik op een podium stond. Alhoewel ik denk dat mijn Theo & Thea-act over geslachtsdelen, tijdens het schoolkamp op de basisschool al behoorlijk wat kwaliteit bezat. Als je heel goed door het giechelen heen keek. 😉

Na veel ervaring opgedaan te hebben op het podium en met video, vind ik beide hartstikke leuk om te doen. Ik kan echt genieten van de spanning die beide oproepen. En ik heb in de loop der jaren allerlei manieren ontdekt waardoor ik goed met mijn zenuwen om kan gaan.

Hoe ik dat doe? Dat vertel ik je in mijn nieuwe video ‘Video eng? Spreken is pas eng! Met anti-stress-tips’. Heb jij ook wat aan.

Hoe zorg jij ervoor dat je tijdens het presenteren op het juiste gefocust blijft? En dus minder last hebt van je bibbers? Vind ik leuk om te horen!

Hartelijke groeten,

Marleen

Wil je meer van dit soort verhalen en tips over humor op het podium in je inbox? Meld je aan voor Marleens Magazine. Sgratis. Sleuk.

Video eng? Spreken is pas eng! Met anti-stress-tips.
Getagd op:                     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *