[scroll naar beneden om gelijk de video te bekijken]

Of je nou optreedt, spreekt of wilt gaan slapen; om de activiteit te laten slagen is het handig om op het juiste te focussen.

Zo was ik tijdens het SonsbeekTheaterAvenue in Arnhem vooral gefocust op het vergroten van mijn vertrouwen. Zowel op het podium als daarbuiten.

Huh? Heb jij dat nodig dan?

Jep. Ik val geregeld ten prooi aan het vergelijkingsmonster, dat me influistert dat de anderen toch echt veel beter zijn. Dat mijn voorstelling niet zo leuk is als ik denk. Dat er niemand naar mijn voorstelling wil komen kijken. Misschien herken je deze bullshit ook in je eigen hoofd.

En hoe gaaf is het dan om samen met mijn twee collega-cabaretiers Margriet Bolding en Twan Janssen de theaterwagen helemaal plat te spelen. In vier dagen hebben we 850 bezoekers in onze knusse theaterwagen gehad. Mede dankzij de tomeloze inzet van al onze vrijwilligers was het hemels! En manmanman, op zondag was ik vier keer uitverkocht. Bam.

Het gekke is: dat uitverkocht zijn ben ik niet eens het meest blij mee. Natuurlijk, het is heel tof dat er zoveel mensen nieuwsgierig waren naar mijn voorstelling. En ik ben godsallemachies blij dat ze zijn komen kijken, blijkbaar is het gelukt om iets moois te maken. Jeuh!

Maar wat me vooral bijblijft van dit festival is de ontspanning en het vertrouwen waarmee ik heb gespeeld en geworven. Dát beklijft. Ook langere tijd.

Als je spreekt voor een groep, is het ook slim om na te denken over waar je op wilt focussen. Waar richt jij je bijvoorbeeld op als je het publiek in kijkt? Vraag je je paniekerig af wat ze van je vinden? Op zich een goeie vraag, de hamvraag is; op wie in het publiek richt je je dan? En welke conclusie trek je vervolgens? Ik vermoed dat je je op het verkeerde richt én verkeerde conclusies trekt. Geeft niet. Deed ik ook lange tijd. Maar het zou allemaal wel eens heel anders in elkaar kunnen steken…

Check hieronder mijn nieuwste video ‘Wat vindt jouw publiek eigenlijk van jou?’ en ik vertel je wat er gebeurt in deze situatie én hoe je er anders mee om kunt gaan!

Oh ja: waar je je op moet focussen als je wilt slapen? Schapen! 😉

Hartelijke groeten,

Marleen

 

P.S. Ik heb trouwens nog een video voor je: over wat parade maken (publiek werven) te maken heeft met pitchen.

 

Wil je meer van dit soort verhalen en tips over humor op het podium in je inbox? Meld je aan voor Marleens Magazine. Sgratis. Sleuk.

Wat vindt jouw publiek eigenlijk van jou?
Getagd op:                 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *