Ik ben er ooit voor gewaarschuwd toen ik mijn eindgesprek had voor de opleiding tot trainingsacteur: humor kan ook gevaarlijk zijn! Dat vond ik echt zo’n bullshit, omdat ik van mezelf vind dat ik heel goed weet wanneer ik het wel en niet in moet zetten. Nou, dat beeld moet nodig bijgesteld worden.

Afgelopen maandag ontdekte ik weer dat ik soms mijn humor echt achterwege moet laten. Omdat op sommige momenten humor mij niet dient. Tja, en dan krijg je dit:

 

Still video geen humor gebruiken

 

Humor als schild werkt voor mij dus voor geen meter, omdat ik dan eigenlijk geen contact met mezelf meer heb. Gelukkig weet ik inmiddels wat er dan moet gebeuren om het contact weer te herstellen. (Iets met alleen op mijn kamer, natte ogen en tissues). Humor als wapen ben ik trouwens ook niet zo’n fan van, een ‘grapje’ kan mensen diep raken. Ook dan is het belangrijk om het contact met de ander weer te herstellen als mijn grap niet goed valt. (Jaja, ik maak ook grappen die niet goed vallen).

Het vraagt echt oefening van je humorbrein om grappiger te worden. Je kunt leren om grappen te maken. Voor een deel is het namelijk een techniek. En dat kan tijdens de workshop ‘Cabaret maken. Voor dappere ondernemers’ op woensdag 10 mei of op vrijdag 9 juni a.s.

 

Ja, ik wil weten hoe ik mijn humorbrein train!

 

Oh ja, het mooie van zo’n wat mindere dag is wel dat het boordevol inspiratie zit. Dus ik heb er weer een act bij ;-).

Hier had ik even GEEN humor moeten gebruiken…

6 gedachten over “[video] Hier had ik even GEEN humor moeten gebruiken…

 • 5 mei 2017 om 15:13
  Permalink

  Ik vind je vaak zo fijn om naar te kijken en naar te luisteren, ook dit filmpje weer. En verder… Grappen en grollen is heerlijk, maar het is ook fijn als er serieus naar me geluisterd wordt. Bijvoorbeeld als ik echt verdrietig of down ben… Ik heb wel eens een gesprek met een psychologe gehad die dan heel serieus keek als ik iets vertelde… en dat ik daar dan een beetje van schrok… o, het is wel serieus wat ik vertel… maar dat was het ook.. Ik vond het heel fijn om te merken dat ik dat stuk van mezelf ook serieus mag nemen. Liefs!

  Beantwoorden
  • 5 mei 2017 om 18:36
   Permalink

   Dank je wel, Henriëtte, fijn om te horen dat je mijn video’s fijn vindt. Inderdaad: het is fijn als mensen je serieus nemen en dat kan alleen als je zelf serieus bent op het juiste moment. Meestal lukt dat wel, soms flikker in nog in de oude valkuil. Ach, alleen maar weer leerzaam.

   Beantwoorden
 • 5 mei 2017 om 16:48
  Permalink

  Timing is belangrijk bij humor. Eerst uithuilen bij slecht of moeilijk nieuws en daarna jezelf bij elkaar rapen . Daarna kan een grap je helpen opluchten of helpen relativeren. Je emoties serieus nemen is belangrijk voor het doorleven van je emoties voordat je ze een plek kunt geven. Stoer dat je je zo kwetsbaar opstelt Marleen. Je blijft mens ! Goed dat je ook de keerzijde van humor laat zien. Dit geeft nuancering.

  Beantwoorden
  • 5 mei 2017 om 18:37
   Permalink

   Timing is everything! Absoluut! En dank voor je bemoedigende woorden en dat je mijn nuancering waardeert.

   Beantwoorden
 • 5 mei 2017 om 16:53
  Permalink

  Herkenbaar Marleen, ik heb in een soortgelijke situatie gezeten als verdachte in een zaak rond baarmoederhalskanker. Ik bleef stoer en grapjes maken en luchtig doen, maar toen ik uiteindelijk onder het mes moest en daar lag met de ‘bienen woid’ en er allemaal dokters in witte jassen en mondkapjes om me heen stonden (waarom zo veel? wat gaan ze doen?) voelde ik me heel klein en nietig en had ik het idee dat ik eigenlijk geen idee had wat er nou gebeurde. En dat het toch kennelijk allemaal iets ernstiger was dan ik mezelf had voorgehouden. En dat ik best wat meer vragen had mogen stellen in het voortraject.

  Hoe groot en stoer en wijs en sterk en grappig je ook bent: je bent het waard om serieus genomen te worden. Ook en vooral door jezelf.

  Ja, humor is een overlevingsstrategie (en eentje waar ik blij mee ben) maar daarnaast heeft het toch ook iets te maken met altijd maar willen/moeten voldoen aan de verwachtingen die jij verwacht dat anderen van je hebben. En dat is iets om serieus mee af te rekenen. Die grapjes zijn maar een deel van jou en JIJ bepaalt waar en wanneer je die grapjas aan- en uittrekt.

  Gelukkig heb je het er lekker uitgejankt. Kun je nu bij je vent onder de douche stappen en meezingen. 😉

  Beantwoorden
  • 5 mei 2017 om 18:41
   Permalink

   Sjemig, dat is ook een pittige toestand ja, vooral dat met ‘de bienen woid’. Zo fokking kwetsbaar, pfff. Humor, je moet het wat doseren. En de grapjas en lolbroek: die trekken we als wij dat bepalen. En uit als wij dat willen. Mooi setje!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *