Het leuke van congressen en events is dat je in korte tijd veel nieuws over je vakgebied of een bepaald onderwerp te weten komt. Een soort snelkookpan vol inzichten en inspiratie. Jummie! Met een beetje geluk zijn er sprekers die je weten te boeien met hun verhaal. En het is helemaal geweldig als ze ook nog humor in hun verhaal weten te gooien. Alleen… niet elke spreker is daar even begaafd in.

Wat er dan kan gebeuren is dat het publiek zoveel inhoud krijgt te verstouwen dat het moe wordt, dat de energie omlaag gaat en dat het afhaakt. Ook al is de inhoud interessant. Doodzonde natuurlijk! Voor het publiek, maar ook voor de spreker die zich uit de naad staat te werken om zijn verhaal in die koppies te krijgen. Wat te doen?

Het beste is natuurlijk om mij in te huren als congrescabaretier of dagaanjager. Maar dat is natuurlijk wel heel erg preken voor eigen parochie. Toch ben ik het wel erg met mezelf eens dat humor ervoor zorgt dat een congres of event enorm opknapt. Ik geef toe: ik ben een nogal verdachte bron. Het “Wij van wc-eend”-effect zullen we maar zeggen.

Maar gelukkig is er ook onderzoek gedaan naar het effect van lachen op de mens. Het heeft zowel een positief effect op je lichaam alsook op je mentale gesteldheid. Door te lachen verlaag je je stresshormonen, je krijgt een sterker immuunsysteem, en je kunt er beter van slapen (tenzij je op moment van inslapen natuurlijk de slappe lach hebt). Maar bovenal: je krijgt er een verdraaid goed humeur van! Hoe minder stress, hoe beter je stemming, hoe beter je geheugen werkt.

Dus door je publiek te laten lachen, gaat de bovenkamer weer beter werken. Nemen ze de info van de volgende spreker weer piekfijn tot zich. En humor zorgt voor een positieve associatie bij mensen. Dus stel dat je mij op je event zet, dan wordt de positieve associatie met jouw dag nog sterker. Geinig, toch?

En weer: dat kan ik natuurlijk makkelijk zeggen, maar hoe geloofwaardig is dat? Daarom een van mijn klanten over mijn bijdrage als congrescabaretier aan een congres voor mensen met erfelijke aanleg voor borst- en eierstokkanker.

‘Namens de Borstkankervereniging Nederland was ik één van de organisatoren van het congres BRCA, over erfelijke aanleg voor borst- en eierstokkanker. Zo’n driehonderd bezoekers – vrouwen, hun familie en partners – volgden lezingen en workshops over dit pittige onderwerp. Omdat het allemaal al zwaar genoeg was, wilden we graag wat lucht in het programma brengen. Hiervoor schakelden wij Marleen in.

 Zij opende de dag met de ‘BRCA IQ-quiz’ en testte het publiek met veel humor op hun kennis over het BRCA-gen. Vooral de vraag ‘Wat betekent BRCA?’ zal ik nooit vergeten. De hele zaal wist best dat deze afkorting voor BReastCAncer staat, maar Marleen kwam met de briljante vondst ‘Be Ready to Connect with Angelina’, naar actrice Angeline Jolie die een BRCA-mutatie heeft. De zaal lag plat. Dit doorbrak de beladen sfeer en zorgde voor verbinding, want dat is wat humor kan doen.

 Na een dag vol informatie, sloot Marleen het programma af met ‘Verboden Vragen’. Alle vragen die bezoekers niet aan de sprekers durfden te stellen, konden zij gedurende de dag in een doos droppen. Aan het eind van het congres legde Marleen een aantal van die vragen voor aan twee sprekers. Door haar grappige manier van reageren, werd het een heel vrolijke afsluiter. Wat ik hiervan vooral leerde: humor en moeilijke onderwerpen gaan prima samen. Het ontspant, geeft lucht en brengt mensen met elkaar in contact. Die kunst verstaat Marleen als congrescabaretier heel goed.’
~ Deborah Ligtenberg over mijn congrescabaret op hun BRCA-congres

Maarrrrr, dit werkt natuurlijk alleen als je een beetje hetzelfde gevoel voor humor hebt. Als je me als dagaanjager of congrescabaretier wilt inzetten, wil ik je ook altijd eerst spreken. Dan kun je me leren kennen en kunnen we afstemmen over de inhoud, zodat mijn grappen en acts goed aansluiten op het onderwerp van je congres.

Dus heb je binnenkort (of binnenlang) een congres of event waar je meer humor kunt gebruiken? Laat het me weten door deze mail te beantwoorden en dan maken we fluks een belafspraak.

Gelijk zin in humor? Dan kun je ook de video’s van de Humorweek aanvragen. Ze zijn weer online!

[artikel] Humor op je congres: is dat nou echt nodig?
Getagd op:             

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *