Heb jij dat nou ook, wanneer je iets nieuws doet, dat je dan zo’n stresskonijn wordt? En dingen denkt als ‘Ik kan het niet, ik ben slecht voorbereid en sowieso ben ik een waardeloze lapzwans waarvan niemand begrijpt dat ie deze baan/klus heeft gekregen’. En je als een gek gaat voorbereiden. Heel veel lezen, aantekeningen maken, een plan maken, twijfelen, nog meer lezen, nog veel meer aantekeningen maken, bizar veel meer twijfelen, je plan helemaal omgooien enz. enz. Of je bevriest helemaal en je probeert al het voorgaande in 1 uur vóór het moment suprême te proppen. Doodvermoeiend.

Je bent niet alleen. De afgelopen tijd doe ik regelmatig dingen die ik nog niet eerder gedaan heb. Optreden voor 180 hysterisch enthousiaste basisschoolkinderen op hun schoolreisje. Een theater reserveren voor mijn avondvullende-voorstelling-to-be. Nou, dan ben ik ook een lekkere stresskip. Zie hierboven om een beeld van mijn gedrag te krijgen.

Maar inmiddels heb ik wel een manier gevonden om er anders mee om te gaan. En ik dacht: jij hebt vast ook veel aan dat trucje. Dus ik deel het effe met je.

Door de spanning zijn we geneigd ons in de voorbereiding te focussen op de verkeerde dingen. Met name vlak van tevoren. Nog snel de tekst lezen van de presentatie, nieuwe plaatjes zoeken voor in je powerpoint, bang zijn je tekst niet te kennen, toch nog iets veranderen in je tekst. Wat we vaak vergeten voor te bereiden, is iets wat los van de inhoud staat.

Namelijk: hoe wil je je voelen? Huh? Juist ja, hoe wil jij je voelen daar voor die groep zo meteen. Rustig, energiek, vrolijk, evenwichtig. Of nog weer anders. Ze zeggen weleens dat 90% van wat overkomt van je boodschap bepaald wordt door je non-verbale communicatie. Nou, dat is dus onzin, maar het is wel een heel belangrijk onderdeel in het bereiken van je publiek.

Dus neem tijd voor de vraag hoe je je vanbinnen wilt voelen. En stel jezelf voor terwijl je met dát gevoel staat te presenteren. Hoe het publiek daarop reageert. Hoe dat vervolgens voor jou voelt.

Zelf focus ik me altijd op lol, ik wil zelf plezier hebben op het podium en ik wil het leuk hebben met mijn publiek. Zodra ik daar mijn aandacht op richt, voor me zie hoe ik enthousiast voor de zaal sta, me voorstel hoe leuk het publiek daarop reageert, word ik al vrolijker en rustiger. En dan kan ik weer beter nadenken over wat er nu écht nog nodig is aan voorbereiding. Inhoudelijk vaak niks. Op gevoelsniveau vaak nog wel. Even mediteren voor focus, yoga voor meer rustige energie in mijn lichaam of op en neer springen om me lolliger te gaan voelen.

En begrijp me goed, ik bedoel hier niet te zeggen dat je je inhoudelijk niet voor hoeft te bereiden. Want ook wát je zegt is van wezenlijk belang. Maar je brengt het niet over als je zo gespannen als een veer bent. Dan kan je inhoud nóg zo goed zijn, dan is het effect zoveel minder.

Dus ja, bereid de inhoud goed voor. Vertrouw dan op je bak aan ervaring. En focus op hoe je je wilt voelen. Tadaaa, vlammen met die handel!

[artikel] Dit vergeet jij in je voorbereiding van je presentatie!
Getagd op:     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *