In Nederland is het verboden bepaalde dingen te verbieden: censuur is bij wet niet toegestaan. Of je nou een museumvloer met pindakaas in wilt smeren, luierporno wilt maken of Utopia wilt produceren: het mag. En dat is vrijheid. Maar [dramatisch muziekje]…Marleen Bekker heeft een schokkende ontdekking gedaan, die jou ook zal verbazen!

 

Door Marleen Bekker

 

Kwetsen met onthullingen

Podiumcoaching
Afgrijselijk veel censuur in Nederland. Foto: www.pexels.com

Tot haar grote schrik, heeft podiumcoach en cabaretier Marleen Bekker geconstateerd dat, ondanks het verbod erop, censuur nog welig tiert in Nederland. “Er zijn ongelooflijk veel mensen die zichzelf een verbod opleggen om dingen te zeggen. Met name ondernemers die op een podium hun verhaal willen doen, hebben last van deze zelfcensuur. Helemaal als ze het op hun eigen manier willen doen.” Aldus Bekker. Mensen zijn bang dat wat ze willen uitdragen raar gevonden wordt, niet relevant is of dat ze naasten kwetsen met de onthullingen in hun verhaal. Bekker: “Ondernemers hebben diepe angst voor het delen van hun échte verhaal. Terwijl dát juist is waar klanten op zitten te wachten.” En nee, dat laatste moeten we niet letterlijk nemen. Want klanten hebben namelijk een eigen leven. En daarin wordt over het algemeen weinig gewacht. Wat Bekker bedoelt is dat klanten graag een origineel en eigen verhaal horen, waardoor ze zich gelijk aangesproken voelen.

 

Normale jeugd

Hoe kan het dat mensen zichzelf zo censureren? Natuurlijk ligt een belangrijke oorzaak in de kindertijd. Maar aangezien Bekker geen psycholoog is, maar podiumcoach en cabaretier, heb ik haar gevraagd hier geen uitspraken over te doen. Van die preventieve censuur heeft ze zich weinig aangetrokken. “Het is echt afgrijselijk, dat het doorlopen van een normale jeugd zoveel zelfcensuur triggert. Opmerkingen door ouders, leerkrachten, klasgenoten laten diepe sporen achter. Maar ook onzichtbare vriendjes, meneer De Uil en Bassie (die van Bassie en Adriaan red) blijken beperkende opvattingen in het brein vast te leggen, waardoor mensen zich later niet helemaal uit durven spreken. Dat gaat soms zo onbewust dat velen het niet eens doorhebben van zichzelf.” En dat maakt meer kapot dan je lief is.

 

Verlammingsverschijnelen en hersenbevriezing

De gevolgen zijn desastreus! Functioneel beperkende blogfobie, verlammingsverschijnselen ten gevolge van spreekangst, hersenbevriezing door angst om het verhaal überhaupt op papier te zetten zijn veel voorkomende problemen. Bekker: “Ik had een klant in behandeling die graag op het podium zijn verhaal wilde vertellen. Ik vroeg hem zijn verhaal op papier te zetten. Hij zei: ‘Ik weet niet wat ik moet schrijven, er komt niks uit mijn pen, of nou ja, toetsenbord, ik heb niks te vertellen’. Dan weet ik: typisch gevalletje onbewuste zelfcensuur. Hij had niet door dat hij eigenlijk zichzelf een verbod had opgelegd om zijn verhaal op papier te krijgen, laat staan op een podium te vertellen, omdat hij bang was dat zijn partner gekwetst zou zijn!” Dat laatste bleek ook zo te zijn, nadat hij met Bekker gewerkt had en het verhaal verteld had. Maar de man wilde eigenlijk toch al van zijn partner af. Dus opgeruimd staat netjes. Twee vliegen in één klap. Waarmee niet de suggestie gewekt wil worden dat er sprake was van mishandeling in deze voormalige relatie. Het was beeldspraak. Dat van die vliegen.

 

Bekkers missie: alle censuur de wereld uit!

Als we vragen naar de remedie van al deze afschuwelijke zelfcensuur, staat Bekker op, verheft haar stem en begint te declameren: “Het is mijn missie om alle zelfcensuur de wereld uit te helpen. Dit kan zo niet langer! Hele gezinnen gaan hieraan kapot! En denk eens aan de omzet van al die ondernemers, die blijft structureel te laag als hier niets aan gedaan wordt. Ik zet mij voor 200% in om als podiumcoach mensen te helpen van de zelfcensuur af te komen. Zodat zij focking kunnen shinen op dat podium en klanten als bij bosje voor ze vallen.”

 

Steun deze missie!

Steun je Bekkers missie om zelfcensuur uit de wereld te bannen? Dan kun je geld overmaken op NL83INGB0006633423 ten name van Marleen Bekker. Als het bedrag hoog genoeg is, kun je in ruil daarvoor Prikkelende Podiumcoaching krijgen. Heb je binnen no time een supergoed, authentiek verhaal met humor voor op een podium.
BREAKING: Schokkend Veel Censuur In Nederland!
Getagd op:             

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *