Ik ouwehoer de hele dag. Tegen mezelf. Nee, er is niks mis met me, dat hebben we allemaal. Een stemmetje dat zegt dat je niks kan, dat je nú toch echt chocola wil, dat je op moet schieten met die klus.

Negative self talk wordt het genoemd in de wetenschap. Normale mensen noemen het de innerlijke criticus.
Ik noem het mijn innerlijke karwats of monsters en een vriendin noemt ‘m Truus.

Dit monster ombuigen naar een lief fluffy monstertje dat bemoedigende dingen tegen je prevelt is best een klus. Veel spirituele types zweren bij affirmaties. Positieve zelfpraat zeg maar. ‘Ik kan het! Ik het waard om van gehouden te worden! Ik ben geweldig!’

In een onderzoek bleek dat deze affirmaties vooral werkten bij mensen die al best wat zelfvertrouwen hadden.
Bij mensen met weinig zelfvertrouwen bleken deze affirmaties juist contraproductief te werken. Huh? Hoe kan dat nou?

Die affirmaties stonden zo ver af van hun eigen werkelijkheid en gedachten over henzelf, dat ze het gewoonweg niet geloofden.

Help, wat nu! Want iedereen wil wel een lief fluffy monstertje.

De truc schijnt simpel te zijn: een beetje afstand nemen tot jezelf door ‘ik’ te vervangen door ‘je’.
En als Hollandse kaaskop heb ik die Amerikaanse toon er even uitgelaten.

‘Je kunt het. Je bent het waard om van gehouden te worden. Je doet het prima’.

En weet je wat ik nou zo lollig vind?
Dat doe ik al een tijd, mezelf bemoedigen in de je-vorm, zonder te weten dat ik het wetenschappelijk verantwoord.

In de tijd dat ik leerde hoe zelfcompassie werkt, leerde ik bemoedigende zinnen die je in meditaties tegen jezelf zegt, ze startten ook met ‘ik’. Op een gegeven moment heb ik dat zelf veranderd naar ‘je’ omdat het effect van de mildheid dan veel sterker was. Cool toch?

Dus:
‘Ik ben veilig’ versus ‘Bij mij ben je veilig’
‘Wat ik ook doe, ik hou van mezelf’ versus ‘Wat je ook doet, ik hou van je’.

Probeer het maar eens uit!

Voor de andere tips om in de humorvibe te komen raad ik je natuurlijk enorm aan om die video van deze week te kijken.

Ik ben heel benieuwd of je het geprobeerd hebt met die positieve zinnen tegen jezelf in de jij-vorm, laat je het me weten?

Enneh: heel veel lol gewenst met je humorrrrvibe!

Zo vind je je humorvibe!
Getagd op:                     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *